Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Weijs
Herstraat 58
5961 GK HORST

Openingstijden

Ma: 12.00 - 18.00 uur
Di: 9.00 - 18.00 uur
Wo: 9.00 - 18.00 uur
Do: 9.00 - 18.00 uur
Vr: 9.00 - 20.00 uur
Za: 8.30 - 17.00 uur
Zo: Gesloten

Drankenhandel-Slijterij Weijs úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze Drankenhandel Slijterij Weijs B.V.

1-7-2021

Het is voor Drankenhandel-Slijterij Weijs B.V. van groot belang dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verkocht, ook online. Drankenhandel-Slijterij Weijs B.V. wil namelijk absoluut geen alcohol verkopen aan jongeren onder de achttien jaar.

Met dit document wordt inzicht gegeven in de manier waarop Drankenhandel-Slijterij Weijs B.V. invulling geeft aan deze verantwoorde verkoop op afstand. Hiermee wordt voldaan aan de in artikel 20A lid 1 sub b van de Alcoholwet gestelde eis dat men moet beschikken over een werkwijze waarmee wordt gewaarborgd dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde of bij een distributiepunt en dat de leeftijd van de persoon aan wie de alcoholhoudende drank wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat deze werkwijze ook wordt gehanteerd.

Dit document is altijd actueel. Dit betekent dat het document wordt geactualiseerd bij iedere wijziging van de situatie en jaarlijks wordt herzien. Het document bevat een omschrijving van:

• het proces dat wordt gehanteerd om de leeftijdsgrens te bewaken en aan de geldende verplichtingen te voldoen;
• de wijze waarop deze werkwijze bekend en inzichtelijk wordt gemaakt voor medewerkers;
• de controle op de juiste naleving van het proces en de wijze waarop eventuele correcties worden doorgevoerd.

1.Proces (conform artikel 5.2, lid 1 onder a en b van het Alcoholbesluit)

Bestelling webshop: bij een bestelling in onze webshop (https://www.slijterijweijs.nl/webshop) wordt bij het afrekenen een leeftijdscheck uitgevoerd middels IDIN. Er kan door een persoon niet worden besteld zonder dat deze leeftijdscheck plaatsvindt.

Bestelling telefonisch/e-mail/feestverhuur website: bij een telefonische bestelling, bestelling via e-mail, of een feestverhuurbestelling via onze website (bestelformulier https://www.slijterijweijs.nl/feestverhuur/bestelformulier) vragen wij de besteller te legitimeren door het sturen van een kopie van een legitimatie (paspoort, rijbewijs of ID-kaart). Deze kopie kan via e-mail of WhatsApp naar ons verzonden worden. Deze kopie wordt op 1 centrale plek in onze administratie opgeslagen en na een half jaar verwijderd i.v.m. de privacy.

Instructies bezorgers: onze bezorgers wordt uitleg gegeven over het controleren van de leeftijdsgrens. In ons bedrijf zijn vaak maar enkele medewerkers die leveren waardoor de uitleg door de directie zelf wordt gegeven. De bezorgers krijgen de opdracht om als er wordt getwijfeld of een ontvanger van het pakket 18 is, de legitimatie te controleren.

 Controle bij aflevering:

  • Zelf aflevering: bij twijfel over leeftijd wordt door onze bezorger naar de legitimatie gevraagd. Kan deze niet worden overlegd, dan wordt de bestelling niet geleverd.
  • Aflevering door Post NL: voor al onze pakketten die worden verzonden met Post NL wordt een leeftijdscheck gedaan door de bezorger. 

 Communicatie richting consument: bij telefonische/email of website bestelling wordt via e-mail of telefonisch aan de consument medegedeeld dat er bij aflevering een leeftijdscheck plaatsvindt.

2. Informatievoorziening medewerkers (conform artikel 5.2, lid 1 onder c van het Alcoholbesluit)

Al onze medewerkers worden intern ingewerkt op het verkopen van alcohol en eventueel het bezorgen. Daarbij is aandacht voor het checken van de leeftijd van de klanten. Hierbij hanteren wij de voorwaarden, ‘liever 1 keer teveel vragen, dan 1 keer te weinig’. Bij twijfel aan de leeftijd wordt van ons personeel verwacht dat ze de legitimatie vragen. Tijdens het inwerk-traject wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Medewerkers mogen hierbij de e-learning ‘soms moet je nee verkopen’ volgen.

3. Controle (conform artikel 5.2, lid 1 onder d van het Alcoholbesluit)

Een keer per jaar, in de maand juli, wordt de geborgde werkwijze gecontroleerd door de directie. Daarbij wordt in een teamvergadering met het personeel de afspraken geëvalueerd.

Indien medewerkers zich niet houden aan de werkwijze, worden maatregelen getroffen om deze afspraken alsnog te laten nakomen. Hierbij kan worden gedacht aan het opnieuw doorlopen van het inwerktraject waarbij de directie met de medewerker meeloopt.

Tevens wordt geëvalueerd of de IDIN check goed wordt uitgevoerd op de webshop en of Post NL de leeftijdscheck adequaat uitvoert.